Битката за военното разузнаване – тихите битки за оцеляване на българската демокрация

Битката за военното разузнаване – тихите битки за оцеляване на българската демокрация

borisov peevski cacarov

Опитът за овладяване на служба „Военно разузнаване“ е поредният опит за овладяване на всички служби от кръга Доган – Пеевски.

 

Първата стъпка беше създаването на ДАНС, в която вкараха службите военна полиция и военноконтраразузнаване /за да бъдат сигурни че контролират военните/, финансовото разузнаване /за да бъдат сигурни, че то не работи срещу тях и партньорските им руски капитали, включително паркираните в Залива пари на политическия ни елит/, вкараха контраразузнаването /за да няма нови случаи на разкрити руски агенти и експулсирането им – от тогава както виждате у нас не се разкриват агенти на ГРУ и СВР/, икономическото разузнаване /което трябваше да работи срещу опитите на руски капитали да завоюват сектори от икономиката /тези опити продължават всеки ден/, да няма кои да ви казва защо у нас има явен, но неразкриваем „картел“ в горивата, как се източва българската енергетика, какви са практическите измерения от прословутата изцепка на заместник шефа на руската Госдума Толстой че са купили половината България, както и как рускоезичното малцинство стана най-голямото в страната – по-голямо от турското за пръв път от Освобождeнието от Отоманско власт !?/.

Завоевателите остават след себе си малцинства, нали?!

В ДАНС влязоха и технически служби, включително тези които издават разрешения за достъп до секретна информация и които могат де факто да спрат всеки човек за всеки пост, ако службата му изисква специален достъп. Ако случайно успее да се промъкне през иглените уши на контролираните избирателна система, институции и медии, ще го блокират през ДАНС.

 

Както писах, в САЩ има 17 различни служби, които нарочно не ги обединяват под една шапка и всяка служба има право самостоятелно да работи за националната сигурност и да докладва на топ ръководителите на държавата. И това се прави съзнателно за да не се допусне една група от елита да овладее тези служби и да филтрира съгласно собствените си интереси информация до президент, Конгрес, съдебна власт.

 

У нас имаме 13 служби, но повечето от тях се намират под една шапка – един фюрер, един райх. В резултат на което нецелесъобразна информация не може да пробие до „върха“ или извън „кръга“.

 

Доган и сараите – условното общо название на задкулисие от бивши партийни служители, ДС, съдии, прокурори, следователи, банкери, политици и бизнесмени – разполагат с тотален контрол върху всички служби, които работят на територията на страната. Те успяха да обединят повечето от тях под шапката на ДАНС, от различните звена в Националната служба за сигурност – които следят, разследват, дават разрешения за гражданство, за достъп до секретна информация – една мрежа паралелна и независима от държавата и подчинена на кадри от Библиотекарския институт.  Единственият допълнителен капацитет който развиха през времето бе свързван с подслушването, където на практика отпадна контрола и следенето в социалните мрежи.

 

Ако си спомняте президентът Плевнелиев каза по повод на разкритията около отравянето на Гебрев и партньори, че въпреки че бил главнокомандващ и службите са били задължени да не филтрират информацията към него, по указания на Борисов и кръга, не е бил информиран от ДАНС и вътрешните служби. Тоест и тогава и сега действат центрове, които филтрират чувствителната информация към различните центрове на властта и ключът от командния пулт е в ръцете на Пеевски, Цацаров, Доган, Борисов и библиотекарите.

 

И за това не чувате за заплахи към националната ни сигурност и скоро няма да чуете. Не че ги няма, просто не ги разкриват или което е по-лошо разкриват, но ги потулват. Вместо публичен процес повечето случаи се търгуват „снизходителност за снизходителност“, „ услуга за услуга“ – с Москва, с Турция. Националната сигурност се обменя срещу лични търговски интереси. Доган и Пеевски договарят зад гърба на Президент и Парламент какво и кой да се разследва в полето на контраразузнаването.

 

Извън обсега им останаха само външното и военното разузнаване. И това което виждате сега са поредните опити за овладяване на тези служби. Опитаха първо да ги дискредитират, като същите библиотекари ги обвиниха че не са достатъчни атлантици, друг път че са свързaни с ДС!?, и така в мъглата обществеността загуби ориентация за значимост и приоритети.

 

Президентът Радев странно мълчи /иначе е много словохотлив/. Ако съдим от предишни случаи, когато са засегнати руски интереси, той винаги говори. Не е такъв случая този път. Премиерът също мълчи, вероятно защото съзнава че информацията която постъпва по каналите на военното разузнаване постъпва и към други центрове на властта у нас, които не може да контролира. Публикацията на съобщението на Прокуратурата и по специално оповестяването на чувствителни факти от разследване на военното разузнаване само по себе си е заплаха за националната сигурност. Главният прокурор не може да не си дава сметка за това, но неговите действия са преднамерени, разчетени и преследват конкретна цел.

 

Защо го правят?

 

Първа догадка – по линия на външното цивилно и военно разузнавания в страната постъпват сведения за задгранични операции на български юридически и физически лица – включително бизнес, контрабанда на цигари и оръжия, канали за имигранти, които не искат това да се знае извън техния кръг. Тази информация постъпва по линия на контактите на тези служби с други служби, включително по официални канали – това касае Турция, Сирия, Ирак /Кюрдистан/ и т.н. Знаете, че главния прокурор Цацаров няколко пъти спешно бе командирован до Турция, среща се лично с президента Ердоган именно с пожарогасителни мисии. Срещата му с турския президент бе странна на фона на разликата в ранга и може да се обясни само и единствено с молба лично от премиера Борисов за обсъждане на въпроси, които засягат лично него.

 

Обществена тайна е, че турските специални служби разполагат с изобилие от информация за канали за контрабанда на цигари, наркотици, имигранти, терористи и оръжия, част от които те просто пропускат поради „висши съображения“. Ако забелязвате тези дни премиерът Борисов отново за пореден път, ни в клин, ни в ръкав обсипа Ердоган с похвали и ласкателства. И това докато ЕС се готви да наложи санкции на Турция във връзка с незаконните сондажи в акваторията на Кипър, а пък САЩ готвят свои такива във връзка с вноса на зенитно-ракетния комплекс С-400 от Русия.

 

Премиерът прави подобни жестове винаги когато има „нужда“, както се изрази по повод на скандала с Дачич. А тази нужда може да бъде само някакви нелицеприятни за премиера информации във връзка с нови разкрити канали за контрабанда от български юридически лица през Турция. Предишният път заедно с пратката Цацаров в Анкара, Борисов върна извън всякаква процедура и няколко политически опоненти на Ердоган, като прегази закони и стотици години традиции на българско гостоприемство за инакомислещи и преследвани.

 

В майндсета – ума на Борисов нещата, в режим на кризисно реагиране, се подреждат приблизително по следния начин. Когато партньорите му по бизнес у нас, които той политически обслужва, направят фал, той трябва да покрие нещата. За това организира показно залавяне на контрабандно производство на цигари у нас, което влиза в централните новини. Заловените са дребни риби, никога не се разкриват големите играчи, но за пиар нещата са добре. Бял шум с който покрива неприятните новини.

 

След това със същата вест запознава лично Меркел и Макрон – това изобщо не е тема за тях, но той иска да неутрализира информацията на техните служби за разкритията от Турция и Близкия изток с българско участие. Борисов съзнава, че миналото му върви с него, за това търси на всяка крачка да го неутрализира, ако не с факти, то с пиар.

 

Репутацията му на борец срещу контрабандата – тема, която вероятно е най-любимата му и която нон стоп повтаря, ерозира с шеметни темпове. Не може да противопостави нищо освен имагинерни цифри за заловена контрабанда или „ефекти“, изчислими и измерими само и единствено по негова методология. Забележете, нямаме нито един осъден, а през цялото време говорим за успехи в контрабандата. Но имиджа на борец е главното му международно политическо алиби за да може да оперира в тази област. Мисията на Борисов е строго дефинирана– да „опакова“ политически случващото в рамките на кръга, който смята за свой – този на Доган и Пеевски.

 

Още от зората на прехода библиотекарите и сараите се опитваха да узурпират каналите за информация и бизнес с Турция. Първият анонс в аванс беше „оня списък“, чрез който „националното достояние в сферата на сигурността“ Ахмед Доган връчи списък на българска агентура в турското посолство. За което се разстрелваше и разстрелва.

 

Проблемът на Доган бе и си остава, че той е човек на вътрешните служби за сигурност, на ДС. За това и Борисов никога не е могъл да припари до външно разузнаване – независимо дали военно или цивилно и сега играе в отбор срещу тях. За него те винаги са били други, чужди, бели якички, докато той е бил в пешия строй.

 

От гледна точка на интересите на държавата е свръхважно разузнавателните служби, както вътрешни така и външни, да останат извън партиите, особено извън обръча, който Доган и Пеевски през Цацаров затягат около ДАНС. Това касае и отношенията ни с Турция, които не могат и не трябва да бъдат подопечни на ДПС и библиотекарите. Военното и цивилно разузнаване трябва да останат изолирани от ДАНС и от местните политически гаулайтери за да могат да набират, анализират и подават информация, преди тя да мине филтъра на целесъобразност на такива като Доган, Пеевски, Цацаров или техния партньор Борисов.

 

Крайно време е да разберем че разузнавателните ни служби за част от държавата и служат на нацията, на нейната сигурност. Те са част от международна и вътрешна легитимация на България. Ако хора като Доган и Пеевски искат да ги узурпират чрез подмолни действия, това трябва да се възприема като пряка заплаха за българската демокрация и държавност.

 

И това което е нужно от всеки един от нас, обикновените граждани, е да не „сменяме канала“, когато стане реч за тази новина.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…