Руски хакери атакуват България в отговор на подписването на договора за доставка на Ф-16

Руски хакери атакуват България в отговор на подписването на договора за доставка на Ф-16

ilian vassilev

 

нап

Като мнозина от вас следя реакциите на властта на НАПлийкс и типа кризисно реагиране, което провеждат.

 

Вън от съмнение е, че това е атака и то не на руски свободни хакери, а на руските спецслужби. Разбира се, ще го маскират като загрижени руски граждани за съдбата на България и на обществото. За това се нарича пропаганда и спецоперация. Ще кажат, че правителството е корумпирано и неадекватно. И е точно така. Но това е новата линия на руските специални служби, използване на реални уязвимости и слабости в управлението, върху което надграждат недоверие и диверсия, с цел дестабилизация на неудобни политически противници в точно избран от тях политически момент.

 

А моментът е повече от подходящ, защото сделката за Ф-16 е Рубикон в прехода, тя маркира важен етап в откъсването на страната от руското геополитическо влияние. Но не е само това. Преди два дни излезе и решението на ВАС за отхвърляне на претенцията на консорциума с участието на руската ТМК, които са фаворитите на Кремъл, от строителството на българския участък на продължението на Турски поток. А това е главният геополитически залог на Кремъл в региона.

 

Колкото и да не вярвате, но там имаше сблъсък между руски и български групи, защото няма съмнение, че саудитската компания Аркад беше привлечена и насърчена от известни български политици и бизнесмени да участва в изграждането на газопровода, именно за да се покаже че България взема суверенни решения. Това бе част от плана за легитимация на проекта пред Запада.

 

Като добавите и други „свежи“ основания за недоволство на Кремъл от Борисов, Путин реши да действа открито и фронтално – в „лоб“. За това и шефът на руското външно разузнаване се срещна демостративно с бивш български министър на вътрешните работи, който дни след това настоя за мораториум върху сделката с Ф-16 и предупреди, че това е върхът на политическата корупция у нас. При всякакви други обстоятелства този български политик трябваше да бъде разследван за действия уронващи националната сигурност, но у нас това не  се случва. Кремъл фактически се надсмива над Борисов – от тук и използване на думата „пародия“ от хакера, който демонстрира, че той не може да бъде наказан за работа в полза на Кремъл.

 

Вероятно зад атаката са същите хора от „мечките“ в ГРУ, които се опитват да узурпират естествената нужда на гражданите от повече информация и свобода на словото. Прилага се същата схема както с изтичането на информация в миналото, която вегетира върху правото и задължението на свободните медии да информират обществото. От друга страна обаче Кремъл запазва, както в случая с Джулиан Асанж, възможността да селектира и манипулира изтеклата информация, като Москва я дозира и насочва в степен, в която да отговаря на нуждите и.

 

Не се залъгвайте, в момента се пишат учебниците по хибридна война в света и Кремъл е най-добрия учител, защото негативната сила е единствената останала на Москва. Те и за това награждават посмъртно героите от потъналата подводница, за това че са предотвратили катастрофа с планетарни мащаби, без изобщо да се поставя въпросът защо Владимир Путин инвестира в Армагедон проекти?

 

Ами ако утре няма герои или героите не успеят?

 

Класиката в Лениновото определение за „полезните идиоти“ на Запад, не изключва такива и сред медиите и журналистите, които се вдъхновяват от мисълта, че изпълняват своя граждански и професионален дълг, но заедно с това се превръщат в инструмент за пропаганда и диверсионно въздействие на специални служби, които изпълняват указанията на „човека“ в Кремъл.

 

Самата идея, че в условията на краен авторитаризъм, Путин ще позволи на някой руски хакер без съгласието на службите да атакува държавни системи, при това от 2012 година насам, в България или където да е другаде е абсурд.

 

Разбира се, никога няма да доживеете признание, че нападенията са дело на свързани с руски държавни институции хора. За това ГРУ и СВР си направиха частни тролски фабрики, разузнавачите са бизнесмени, хакери, търговци, журналисти. И ви атакува не руската държава а отделни руски граждани, руски частни армии, частни фирми, а твърде често и руски проксита на Запад. Не познавам случай някой руски хакер да е успял да се откъсне от руските спецслужби или Кремъл, дори сред като успешно е избягал на Запад. Защото зад тях остават невидими канали за влияние и зависимости от типа – „ти там си окей, но имаш близки тук“. А синдромът „Троцки“ в по-ново време „Литвиненко“ и „Скрипал“ работи безупречно.

 

Не е никаква тайна пряката свързаност между хакерските „свободни“ братства,  „анонимните“, уикилийкс, от една страна и руските специални служби, от друга. За последно, от времето на КГБ на Андропов – анархисти, леви радикали, комунистически движения, в по-ново време на новите спецслужби разширени плюс екоактивисти и екстремни националисти – всички, с влияние и стремеж за деструкция, са в арсенала за въздействие на Кремъл. Нали от тях се родиха доста терористически движения.

 

НАПлийкс е послание от Путин към Борисов – пряко и недвусмислено – класически пример на хибридна война, за която българското общество не е готово да реагира. Нито на равнище служби, нито на равнище публична дипломация, нито на равнище разследващи и правораздавателни органи.

А имаше време, но управляващите предпочетоха да мълчат при всяка атака и се правят че не ги засяга.

 

Защото поне от 10 години ни атакуват. Политиката на правителството и лично на Борисов беше да се снишава, на принципа завещан от Борис Трети – „никога срещу Русия“. Което само по себе си е нелепица в момента в който Москва те нападне. Дори да приемем абсурдната логика на „преклонената главица“ няма оправдание за липсата на системна политика и инвестиции в киберсигурност, но не такива които отиват в джобовете на „Явор, Михаил и Георги“, а стратегия и системно действие, базирани на най-добрите световни стандарти в тази област и най-вече на недвусмисленото и ясно признание за източника на атаката и на заплахата.

 

Уязвимостта ни е заложена и в „двойното“ дъно в политиката за дигитализацията на управлението, наливането на средства без стратегия и посветеност, без да се постигнат устойчиви и системни решения, което води до нисък капацитет за кибер защита и слаба имунна система. Сега колкото и да призоваваме ЕС и НАТО, те не могат да компенсират годините на отсъстваща политика.

 

Ето и сега се мъчат да манкират, да манипулират, като омаловажат размера на щетата – били засегнати само 3 процента от базите данни на НАП? Истината е, че са засегнати интересите на милиони български граждани, които са поверели тези данни на държавните институции и разчитат на опазването им. Това че 97 процента не са засегнати, като в огромната си част това са данни, които са вътрешна, служебна и неструваща много техническа информация, или резервни копия няма никакво значение.

 

Отделните острови в администрацията със самостоятелни бази данни, които не са интегрирани нарочно. За това и нямаме и електронно правителство, защото сегашното разчита на изолираните бази данни, за да може да се управлява ръчно, като от асиметрията на информацията се хранят корупцията и неравенството.

 

Тези които вероятно са пуснали информацията са профита от ГРУ – те целят най-малкото две неща.

 

Първо, да унизят правителството, което току що е решило да купи американски самолети и да покажат на Борисов сила по начин, който той ще разбере. Това е стара тактика на Путин – да вземе страха на неподчиняващия се и да го принуди да клекне.

 

Второ, да насърчи интриганството и разделението в българското общество, като даде старт на логични и закономерни разследвания, които да стъпят върху изнесената информация. Тук имаме най-малко два тригъра – спусъка на действие – единият е за държавата Биг Брадър и втория, данни които едни граждани ще използват срещу други.

 

Divide et impera.

 

Не съм изненадан от действия на руското правителство и Владимир Путин. Достатъчно дълго се занимавам с тях за да съм в състояние да разгадавам ходовете им. Това което обаче не успях да направя е да убедя моите съотечественици, особено тези на власт, че не можете да се договаряте с режима в Москва от слаби позиции. И пак виждам снишаване и страх в очите на министрите, не толкова че България губи, а че някой от тях може да загуби стола си.

 

Но иначе всички замесени имат в кабинетите си портрет на Левски.

Патетично, нали?!

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…