Уволненият шеф на НЕК проговори – катастрофата в енергетиката е неизбежна. Никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси

Уволненият шеф на НЕК проговори – катастрофата в енергетиката е неизбежна. Никой не може да спре ДПС, корумпираните политици и олигарси

nek

За хората, които следят енергетиката интервюто на вече бившия шеф на НЕК е изключително показателно. Защото покрай обидата от уволнението той казва истини, които публиката изключително рядко чува.

 

Не е тайна, че имаше натиск, включително т.н. от работодателските организации, за неговото отстраняване. И това беше използвано от ДПС, поне за обществена легитимация, на скритите ходове. При определяне на средно претегления интерес в работодателските организации, очевидно се отчитат и интересите на търговците на електрическа енергия.

 

Ясно е, че уволнението на Петър Илиев е дошло с разпореждане от премиера. Само той може да преодолее нежеланието на министър Петкова да се раздели с един от малкото хора, които се стремят в рамките на възможното, да остане извън схемите. Не че не е участвал, но явно само е обслужвал най-необходимото, но и не рязко нарасналите апетити на корпулентните на власт.

 

Какво каза Петър Илиев?

Това, че в енергетиката цари пълен хаос, процесите са на самотек и спасението е по единично, без никаква идея за защита на системните интереси, за оздравяване на държавната енергетика, за натрупване на някакъв буфер от инвестиции и стабилност. Грабят и крадат като за последно. Един милиард лева годишно според Илиев се губят от износа на електроенергия, сума която е в пъти над инвестициите и печалбата в сектора.

 

Ключовото разкритие е че „евтината енергия“, тази която държи цените ниски у нас, се продава в чужбина. Само това изречение е достатъчно за разберете дълбочината и силата на труса.

 

Под „евтина“ се разбира електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“, а именно от там идва новия шеф на БЕХ Жаклен Коен. Именно от там бяха направени „нагласени“ /по думите на Петър Илиев/ търгове с предварително определени печеливши. Макар че бившия шеф на НЕК си спестява имената – те са известни, основните играчи са свързани с Ковачки и Пеевски. Има и други, но всички те се „отчитат“ при двамата „главни“. Те пък се протекционират от прокуратурата, която покрива всичко.

 

Защото това, което става се квалифицира по най-тежките членове на НПК и без личната намеса на главния прокурор все някой прокурор може да „сгреши“ и да разследва. Иван Гешев само ще подпечата старата схеми и зависимости.

 

Петър Илиев не казва имена, защото вероятно се страхува за живота си. Винаги, когато стане реч за евтин ток и АЕЦ „Козлодуй“ и някой наруши омертата, следва хроника на предизвестена смърт.

 

Препратките, които Петър Илиев прави, към назначаването на новия шеф на БЕХ от периода Орешарски е пряко позоваване на свързаността му с Мултигруп и Доган. От гледна точка на стандартите на българската медийна и публична среда това си е направо откровение. Не случайно Европейската Инвестиционна Банка отказа да даде вече уговорен заем за интерконектора Гърция – България, докато шеф на основния акционер в компанията е човек свързан с ДПС. Аргументацията е изключително ясна и категорична – персонален риск. Сигурен съм, че назначилите го не бяха пресметнали тази част от уравнението, но не им пука. Последната им грижа е интерконектора – ако не стане, още по-добре.

 

Обърнете внимание, не става дума само за новия шеф на БЕХ, но и за друг „герой“ от Мултигруповите времена на Орешарски – Иван Йончев, който го замества начело на НЕК. Тоест контролът на Доган, Пеевски и Ковачки става тотален. Иван Йончев също е награден от задкулисието за евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“. През 2014 година, като шеф от българска страна в компанията „Южен поток“, Иван Йончев произнася сакралните думи „Южен поток“е по-важен от газовите връзки!?“. Не е трудно да се предполага, че при неговото управление на НЕК ще се активират всички проекти с руско участие, включително АЕЦ „Белене“ и газгенерационни проекти по линия на Турски поток.

 

С тези назначения начело на БЕХ и НЕК, Пеевски и Ковачки могат да свалят всяко правителство. Предизвикват криза – виновно е правителството, хората на улицата и ….. Най-много да се наложи да „уволнят“ някой от „своите“, но те са непотопяеми кадрово. Рано или късно се връщат. Виждате че в енергетиката се въртят едни  и същи хора и тя системно и закономерно потъва.

 

Забележете, Теменужка Петкова отстранява Йончев за „несправяне с работата“ !?! и сега пряко нейната воля го връщат. Което означава че текат процеси, които обезсмислят оставането и на този пост.  Защото става просто параван. И няма кой да я защити, държавата отсъства а главния прокурор не само текущо, като Цацаров, но и в перспектива, като Гешев, ще бъде пленен.

 

Ако случайно се чудите какво е определението на мафия – прочетете интервюто на Петър Илиев.

 

Не е толкова трудно да се разбере защото схемите са с най-евтиния ток – просто печалбата е най-голяма, десетки милиони на сделка. Защо пропускат да затворят замърсяващите централи на Ковачки, които горят в тях италиански боклук, отново против всякакви правила и закони? Италианците си спестяват въглеродни емисии, ние като потребители на ток, плащаме.

 

Ако допуснат този „евтин“ ток да бъде продаден у нас, ще натиснат цената надолу и печалбата ще им се свие. Изобщо не им пука, че приходите от износ на ток, реално се вземат от джобовете на българските потребители. Бедността не се ражда от друго, а от отнетите и преразпределени доходи от една корумпирана върхушка като Пеевски и Ковачки, прикривана от Пеевски. Работодателите знаят прекрасно, но и те си мълчат. Защото я прокурор, я НАП ще ги погнат.

 

Но НЕК и държавната енергетика са мека цел и винаги удобни виновници. Да сте видели медиите да разкриват какво става в ТЕЦ-овете на Ковачки или Доган? Мълчат, защото имат кредити за връщане.

 

При това положение оставането на Теменужка Петкова на поста е въпрос на малко време. И от Борисов вече нищо не зависи. Естествено винаги може да има и „дежурно“ обяснение – ДПС да му е гарантирало да се справи с недоволството на бизнеса и да му гарантира власт до ноември. Като междувременно новоназначените гарантират финансиране на изборите.

 

Чест прави на Петър Илиев че признава за тоталната ненужност на студения резерв. Той просто е скрита форма на държавно субсидиране на Ковачки и Доган. Ето казва цялата истина – повреда в АЕЦ „Козлодуй“ и изключване на блокове при авария, се балансира не от техните централи, за които държавата плаща над 52 милиона лева на година, които се разписват от министър Петкова, а от НЕК, от ТЕЦ „Марица-Изток-2“, която е лишена от студен резерв!? Илиев го казва „право куме в очи“: „На едни плащат, други работят“.

 

Както писах вече, държавата е в режим на свободно падане и сблъсъкът е неизбежен. С тази скорост на разпад, не е сигурно че нещата няма да се сгромолясат много по-скоро в рамките на събитие тип „черен“ лебед.

 

Иван Гешев днес ви предупреди, да не се заблуждавате, че прокурорите, т.е. Пеевски и Доган, ще си бранят властта с всички „законни“ средства. Дали са законни или не, зависи от интерпретацията на прокурорите. И ножът и хлябът у тях. И парите – през олигарсите, които се наливат в джобовете на определени прокурори.

 

Явно вече са решили да разкарат Борисов, но ще го оставят няколко месеца на власт. Да не мислите, че Нинова или Радев, няма с радост да влязат в ролята на късния Борисов? Вижте как КПКОПНИ изчисти президента от обвинения за конфликт на интереси – назначава близката си бъдеща съпруга на два щата и няма частен интерес?!

 

Картаген трябва да падне – цялата тази гнила конструкция на властта трябва да се срине, защото в противен случай България е обречена.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…