Диктатура на бездарието

Диктатура на бездарието

Photo: obshtestvo.org
Photo: obshtestvo.org

„Бездарието е фашизъм“

Л. Левчев

 

„Неграмотните са принудени да диктуват“

Станислав Йежи Лец

 

Изборът на главен прокурор на България в настоящия момент може да се сравни с нещо като избор на прокуратор на Римската провинция Юдея. Само че България не е Юдея, а Третият /московски/ Рим съвсем не е Рим, а политически ребранд на средновековната „Златна орда“. И все пак паралелите се налагат.

 

Сегашният главен прокуратор, пардон прокурор, бившия провинциален съдия Цацаров като същински Пилат Понтийски си изми ръцете с предложената кандидатура на собствената си креатура, завършила право в милиционерската „правна“ школа Иван Гешев. И последният не закъсня да същиса публиката с интервюто си пред така наречената Българска? Национална Телевизия.

 

Всъщност какво се крие зад високопарните, политически некоректни, партийно-пристрастни, заканителни, обругателски, хъшлашко-калташки и откровено мутренско-бандитски изцепки в това нещо като интервю на кандидата за главен прокуратор?

 

Крие се огромно бездарие, некадърност и професионална некомпетентност. Крие се и страх, че господарите му утре могат да го изритат по същия начин, по който го издигнаха от нищото. „От грязи в князи“ (от калта във властта и богатството) – има хубав историко-поетичен каламбур как стават нещата в ребранда на Златната орда, пардон Третия Рим от време оно.

 

И така възниква въпросът:

Това ли е начинът на червената олигархия (която за сведение на публиката не е падала от реалната си княжеска власт откакто бе инсталирана там преди 75 години) да си избира некадърници, за да я обслужват? И защо и е необходимо това? Краденето може да става и по-почтен начин, господа другари – нали го пробвахте вече, защо трябва да плячкосвате? Тези евразийски мурафети на грабеж и плячкосване, характерни за господарите ви от Златната орда утре, няма ли да ви пратят там, откъдето се пръкнахте преди 75 години – в калта, че и по-лошо – под нея?

 

Опита за нещо като демокрация, нещо като диктатура и нещо като нищо на света на нещото като независима държава, окупирана и хакната и то не веднъж от същите тези бандити и бандитчета трябва наистина да приключи. Играта ви на демокрация трябва да приключи. Но не за да установите жадуваната от вас диктатура (за да крадете и плячкосвате съвсем безнаказано), а за да ви изрита демокрацията там, където вие мястото – в калта.

 

И още нещо – това място от което се пръкнахте – партията с голямо П, която днес играе нещо като опозиция –  защо ли мълчи като … на вашия безпрецедентен калташки избор? Защото са некадърни като вас? Не, те са некадърни от 75 години, че и от по-рано. Защото сте удобен за разправа с всеки, независимо виновен или невинен. И защото утре като дойдат на власт с ваша помощ ще се разправят с тези, които днес ви издигат на власт.

 

Вчера във фейсбук си направих каламбура, че ни е необходим Гешев, но не Иван, а Никола. Още треперят другарите даже само като чуят името му.  И не защото е „фашист“ (те обявяват за фашист всеки, който не е от тяхната бандитска проруска шайка) – Не – те се страхуват от професионалиста, от кадърния полицай, който превърна партийката им в доносническо бюро.

И после същите некадърници и бандити – от грязи в князи!

 

„Успяхте да се награбите, сега помислете за слабите“ – се провикна 20 години след „Победата“ на 09.09. Радой Ралин, но кой да го чуе? Та нали плячкосването и грабежа са същността на социализма – този „най-прогресивен строй!“

 

Наистина – сатирикът на тоталитарния ХХ-ти век Станислав Лец е прав – неграмотните не могат да управляват по друг начин. Дори през ХХІ-ви век законите на политиката са безжалостни.

 

Демокрацията не е власт на тълпата, а на гражданите – това трябва де се знае. Тя не е власт на безпросветното мнозинство, а на просветени елити в основните разделения на властта – законодателна, изпълнителна, съдебна, но и медийна, и духовна. Демокрацията ако е истинска не е беззъба да се справя с престъпността и многобройните си неприятели – един от които е бездарието. За бездарието властта е една, а просветителите, които преди два века и половина са направили откритието, че властта не трябва да е в ръцете на едни и същи хора не са „десни екстремисти“, а благодетели на човечеството. А „десни екстремисти“ са сегашните левашки недоразумения, които като не могат да си вършат работата – спират и пречат на тези, които могат и знаят как се работи. Професионалистите-юристи са изтикани в глуха линия и нищо не могат да направят, без радикални демократични, а не олигархични реформи на корумпираните правоохранителна и правозащитна системи.

 

Бездарието е фашизъм, а днешните „антифашисти“ както пророчески предрече Чърчил, са всъщност днешните истински фашисти, истинските леви мракобеси, независимо от партиен цвят и разцветка.

 

„Българийо, Българийо, Понасяща България. Познавам те от онзи ден и вчера, страна, в която вcичките бездария направиха огромна кариера“.

Радой Ралин

 

И така, изборът на главен прокуратор/бъдещ диктатор като че ли изглежда предрешен. А може би не? Но да им кажем и на него, и на тези, които го избират:

„Ти се добра от калта във властта. Но не забравяй – вечна е не властта, а калта“.

Омар Хаям

 

От Доц. д-р Момчил Дойчев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…