Офшорният бизнес в Източна Европа – Част 2: комодизация на гражданството

Офшорният бизнес в Източна Европа – Част 2: комодизация на гражданството

Пребиваването в страната вече е комодизирано в Гърция. Ще се случи ли същото и с гражданството?
Пребиваването в страната вече е комодизирано в Гърция. Ще се случи ли същото и с гражданството?

Пребиваването в страната вече е комодизирано в Гърция. Ще се случи ли същото и с гражданството?

 

Продажбата на гражданство е противоречиво начинание.

 

Часто от гражданите на дадена страна, които са родени в нея, могат да се разбунтуват срещу идеята да се позволи на заможни чуждестранни инвеститори да купуват това, което за първите е тяхно рождено право. Други могат да се противопоставят на възможността китайци или граждани на друга държава да залеят собствената им държава. Съществуват и геополитически рискове, които трябва да се претеглят, когато дадена страна прилага програма за гражданство чрез инвестиции (CBI).

 

Някои съществуващи програми за CBI, например, подмамиха руските олигарси да ги използват. Такъв е случаят с алуминиевия магнат Олег Дерипаска, съюзник на руския президент Владимир Путин, който закупи кипърско, а оттам и европейско гражданство чрез програмата на CBI в Кипър.

 

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че иранските граждани използват неотдавна обновената програма за икономическо гражданство в Турция, за да избегнат американските санкции.

 

Освен това, има и други причини, поради които една страна може да навреди на своята репутация визави Европейския съюз или Съединените щати, като стартира програма за CBI. В началото на 2019 г. Европейската комисия публикува доклад, в който заявява, че гражданството на инвеститорите и дори програмите за пребиваването им в определена държава, увеличават проблемите, свързани с прането на пари, корупцията и укриването на данъци, както и рисковете за сигурността, включително инфилтрирането от организирани престъпни групи извън ЕС. Правителството на САЩ изрази някои подобни притеснения, въпреки че има собствена програма за инвеститори-имигранти, известна като EB-5.

 

Гражданството като стока

 

„Придобиването на гражданство чрез инвестиции е комодизирано“, заяви експертът по глобално гражданство Андрю Хендерсън в интервю за Bulgaria Analytica по-рано тази година.

 

Андрю Хендерсън, основател на компанията за данъчни и имиграционни консултантски услуги,  Nomad Capitalist
Андрю Хендерсън, основател на компанията за данъчни и имиграционни консултантски услуги,  Nomad Capitalist

Реалността може да се окаже такава, че въпреки силните колебания на правителства и институции относно програмите на CBI, гражданството сега е нещо, което може да се купи и продаде, а пазарните сили, движещи тази стока, не могат да бъдат спрени.

По множество причини, включително данъчни, пътни и бизнес предимства, някои инвеститори желаят силно второ гражданство или дори втори, трети и четвърти паспорт. И по-малките държави, особено тези с проблемни икономики, виждат възможност да се възползват от съществуващото търсене. Това е често срещана практика в Карибите, която навлиза все повече и в периферията на Европа.

 

CBI в региона

 

Сред държавите-членки на ЕС и НАТО вече има няколко програми за икономическо гражданство. Няколко добре известни такива програми има в островните страни от ЕС – Кипър и Малта.

 

Кипърското гражданство струва над 2 милиона евро. То може да бъде получено чрез инвестиции в недвижими имоти от 2 милиона евро. Съществуват и други изисквания, които включват даване на дарение от 150 000 евро на кипърското правителство и закупуване и живеене в дом, който струва поне 500 000 евро, според фирмата на Хендерсън, Nomad Capitalist.

 

Малтийското гражданство носи неограничен достъп до Шенгенската зона и струва на инвеститорите над 1 милион евро. Те трябва да направят три отделни инвестиции в държавен фонд, акции или облигации и местни недвижими имоти, според Nomad Capitalist.

 

Две по-нови програми предлагат две от държавите, членуващи в НАТО – Турция и Черна гора. Турция въведе програма за CBI преди няколко години, с цена за инвеститорите от около 1 милион долара. Оттогава Анкара понижи ценовия етикет. Сега е възможно да се получи икономическо гражданство в Турция по три различни начина. Трите пътя към икономическо гражданство включват инвестиции в недвижими имоти на стойност 250 000 долара, депозиране на 500 000 долара в турска банка или финансов инструмент и стартиране на бизнес в Турция, в който работят най-малко 50 работници.

 

Докато турският паспорт дори не носи безвизово пътуване в ЕС, Хендерсън го описва като ценен паспорт от „Ниво C“, който имигрантите-инвеститори биха могли да комбинират с друго гражданство, за да формират портфолио от паспорти. Той казва, че програмата е особено привлекателна за гражданите на арабските държави.

 

Турция направи сензация в офшорния свят, като първостепенните недвижими имоти в Истанбул вече носят със себе си и паспорт.
Турция направи сензация в офшорния свят, като първостепенните недвижими имоти в Истанбул вече носят със себе си и паспорт.

 

Черногорското икономическо гражданство изисква инвеститорите да направят дарение от 100 000 евро и да закупят недвижими имоти в страната. Инвеститорите-имигранти могат или да закупят недвижими имоти на стойност най-малко 250 000 евро в северния регион на Черна гора, или да направят инвестиция в недвижими имоти от поне 450 000 на популярното черногорско крайбрежие.

 

Хендерсън казва, че интересът към икономическо гражданство в Черна гора до голяма степен се дължи на очакванията за присъединяването на страната към ЕС. Понастоящем Черна гора и Сърбия се очертават като двете следващи страни-членки на ЕС, въпреки че присъединителният процес се движи бавно.

 

Освен изброените дотук, Молдова, страна, която е вклинена между Русия и Запада, сега също предлага икономическо гражданство. Инвеститорите могат да получат молдовско гражданство, като направят дарение от 100 000 евро, което заедно с таксите, възлиза на около 140 000 евро, казва Хендерсън. Като алтернатива на дарението, Молдова въвежда опция за недвижими имоти. Очаква се, че инвеститорите ще могат да получат гражданство чрез закупуване на недвижими имоти в Молдова на стойност 250 000 евро.

 

Освен това, България, в качеството си на член на ЕС и НАТО, предлага икономическо гражданство вече повече от десетилетие, макар че София намекна, че ще премахне програмата си за CBI и не е ясно до каква степен тя все още е активна. В миналото София е позволявала на имигрантите-инвеститори да получат гражданство чрез закупуване на държавни облигации.

 

Инвеститорите са можели да вложат 1 милион лева, или около 512 000 евро, в държавни облигации на България, след което да получат парите си обратно и да получат гражданство след пет години. Съществувал е и бързият вариант, при който инвеститорите могат да вложат 2 милиона лева, което е малко над 1 милион евро, в държавни облигации и да завършат процеса след една или две години.

 

Да се бориш срещу престъпността или да си „по-католик от папата?“

 

Докладът на Европейската комисия от януари 2019 г. относно програмите за CBI в ЕС включва силна критика към администирането на българската програма.

 

„В Малта има регулатор на схемата за гражданство на инвеститорите, който публикува годишни доклади, подлежащи на парламентарен контрол“, се посочва в доклада на Европейската комисия. „На 22 май 2018 г. Кипър обяви създаването на Комитет за надзор и контрол и въвеждането на кодекс за поведение за своята схема за гражданство за инвеститорите. В България няма нито регулатор, нито кодекс за поведение.“

 

Приблизително по време на публикуването на доклада на Комисията, според медийните материали цитиращи българското министерство на правосъдието, софийската програма CBI не е довела до икономически ползи и ще бъде прекратена. Ройтерс цитира министерството на правосъдието, като съобщава, че само 50 чужденци, граждани на Русия, Египет, Израел и Пакистан, са получили български паспорти чрез програмата CBI от 2013 г. досега.

 

Хендерсън заяви пред Bulgaria Analytica, че според него само около 100 инвеститори са изпълнили програмата на България за CBI. Програмата съществува от 2005 г., според Европейската комисия.

 

Критиката на Хендерсън на българската програма за CBI е съвсем различна от критиката, която България получава от Брюксел. Хендерсън казва, че програмата е много неатрактивна, което той отчасти отдава на отстъплението на България под натиска на ЕС.

 

Както бе споменато в първата част от този репортаж, Хендерсън обяви, че му е казано в България: „Ние се опитваме да сме по-католици от папата“.

 

София се стреми да влезе в Шенген и еврозоната, а българските ръководители се страхуват да предприемат ходове, които биха разстроили Брюксел, каза Хендерсън.

 

Търсенето и предлагането на паспорти остава актуално

 

Миграцията на инвестиции със сигурност не е ограничена до програмите за CBI. Има 20 държави-членки на ЕС, включително България, които предлагат програми за пребиваване на инвеститори, в някои случаи известни като „златни визи“. Програмите за пребиваване на инвеститори са често срещани и на Балканите.

 

Гърция предлага една от най-популярните златни визи, която за разлика от програмите за инвеститори в България е силно рекламирана. Гърция промотира златната си виза както на английски, така и на китайски пред сградата на собствения си парламент.

 

В центъра на Атина
В центъра на Атина

 

„Мечтаете за нов живот в Гърция или ЕС? Инвестирайте в имоти. Променете живота си!“, се казва в рекламата. Цената на тази златна виза е 250 000 евро инвестиция в недвижими имоти.

Според съобщенията в медиите, Гърция обмисля да въведе програма за CBI. Това би означавало, че Атина се движи в обратна посока на София – разширява, вместо да свива усилията си за привличане на имигранти-инвеститори.

 

Дебатът за миграция на инвестиции не е приключил

 

От една страна, организираната престъпност и враждебните държави могат да злоупотребят с програмите за имигранти-инвеститори. Ако руските и китайските граждани, например, залеят държавите-членки на ЕС и НАТО на много по-високи нива, отколкото досега, това може да повдигне въпроси за геополитическата ориентация на приемащите страни. Също така се твърди, че международните сделки с недвижими имоти, които са основен компонент от програмите за инвеститори-имигранти, са магнити за измама.

 

Това не означава, че страните, предлагащи CBI и златни визови програми, задължително имат олекотен режим на проверките, счетоводството и мониторинга, както се твърди за България. При наличието на подходящи механизми, с които държавите да полагат необходимите усилия за проверка и проследяване на мигрантите-инвеститори, страните могат да привлекат така необходимите за тях инвестиции и предприемачество.

 

Хендерсън прогнозира, че още страни ще последват примера на Турция и ще започнат да предлагат гражданство на предприемачите, които пристигат и наемат работници.

 

Голямото търсене доведе до появата на програми за CBI в Карибите, а сега и в периферията на Европа. В свят, в който гражданството и пребиваването се комодизират, Източна Европа, с ниските си данъци и ниски разходи за живот и труд, съчетани с квалифицирана работна сила, може да бъде регион, в който правителствата все повече предоставят имиграционни привилегии, за да задоволят търсенето на глобалните граждани.

 

От Джош Фрийдман

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…