Владимир Путин утешава висш руски агент на влияние в България с орден и заплашва с последици, ако му бъде повдигнато обвинение

Владимир Путин утешава висш руски агент на влияние в България с орден и заплашва с последици, ако му бъде повдигнато обвинение

malinov-putin

 

Шпионската афера с участието на шефа на русофилите в България – Николай Малинов, който през последните месеци беше в светлината на медиите, получи забележителен обрат през последните три дни. Г-н Малинов получи изненадваща тридневна ваканция от забраната да напуска страната, което му позволи да лети до Москва и да получи ордена „Дружба между народите“, датиращ от съветско време, лично от президента Путин. Мотивите са кристално ясни – за изключителен принос към руската нация.

 

Г-н Малинов е това, което в идеалния случай се вписва в термина „руски агент на влияние“.

 

Поканата и церемонията, включваща редица чуждестранни граждани, бяха внимателно режисирани за да покажат имперското величие и високомерие на Владимир Путин. В случая с г-н Малинов руският цар маркира червените линии, които българският премиер Борисов не трябва да пресича.

 

Най-интригуващата част от историята, както я разказа г-н Малинов, е петминутната беседа с президента Путин и предоставения от него съвет да търпи, тъй като българските власти са под натиск от чужбина – не особено прикрита алюзия за САЩ и ЕС.

 

Това хвърля светлина върху разбирането на мотивите на извънредното въздържание в Русия и защо не предприема реципрочните действия за експулсирания руски дипломат и разследванията срещу русофилите.

 

Става кристално ясно, че руският президент е добре запознат с операцията на българското правителство да умилостиви Вашингтон, докато се стреми да реализира критичния за Русия Турски поток през България и разреши прелитането на руски военнотранспортни самолети със стратегическата система С-400 на път към Сърбия. Думите на господин Путин издават загриженост и разбиране към Борисов, което представя нов ъгъл на тълкуване на причините за неговата снизходителност към антируската реторика на българското правителство.

 

Николай Малинов даде ясно и недвусмислено да се разбере, че посещението на президента Путин в България ще зависи от отношението към него на българските власти. Което добавя обида към унижението, което говорителят на Путин Песков, отправи, като заплаши България с „пагубни последици“, ако генералният прокурор повдигне обвинение срещу лидера на българските русофили.

 

Американската операция по умилостивяване, достигна своя връх преди 20 дни с посещението във Вашингтон на ръководителите на българските тайни служби и на двамата висши служители в Главната прокуратура на България. Главният прокурор Сотир Цацаров, известен с близките си отношения с руския главен прокурор Юрий Чайка, имаше минимален шанс да получи топъл прием в САЩ. И все пак, след посещението си във Вашингтон, за изненада на мнозина той започна разследване на дейността на българските русофили.

 

Първият кръг на медийната кампания около русофилгейт завърши с арест от главния прокурор и обвинение към Николай Малинов за това че е „агент на влияние“, което е кодова дума за прикрита зад неправителвена организация дейност на „шпионин“. Обвиненията срещу него бяха конкретни – той шпионира в полза на Кремъл, подкопавайки българската национална сигурност.

 

Малко след този първоначален залп срещу русофилите, генералния прокурор и избрания негов наследник Иван Гешев, придружени от ръководителите на тайните служби на България, отлетяха за Вашингтон и се срещнаха с висши служители в НСС и ФБР. Посещението бе запазено в тайна и малко подробности, освен няколко снимки, станаха публично достояние. Основният страничен продукт, оправдаващ пътуването, беше остро необходимата пиар част, която трябваше да представи новият главен прокурор Гешев в добра светлина на фона на протестите в София срещу назначаването му. Докато е бил в столицата на САЩ, се смята, че той е обещал да бъде верен на евроатлантическите ценности и да промени про-руския крен при Цацаров.

 

Разкритията на Николай Малинов при завръщането му от Москва и най-важното – съветите, които е получил от самия президент Путин, са безспорно доказателство за съществуването на видима основна и скрита линия в политиката на българския премиер. Специфичният съвет на Путин – „търпи, българските власти са под огромен натиск“ е доказателство за това.

 

Въз основа на моя професионален опит, бях стигнал до заключението, че Владимир Путин е добре запознат с детайлите, включително със скрития дневен ред зад тайното пътуване на генералния прокурор и ръководителите на българските тайни служби до Вашингтон !? Такова безпрецедентно ниво на координация обикновено произтича от директна комуникация линии и споделени планове.

 

Което обяснява защо Москва сдържа ответния си огън по действията на Борисов и главния прокурор срещу шефа на русофилите и защо Владимир Путин реши да го утеши с личен прием, като предупреди българските действия срещу по-нататъшни действия.

 

Тепърва предстои да видим как ще се реагират на последната арогантност на Москва, която обяви българския гражданин Малинов за руски държавен актив и заплашва с ответни действия. Сега, след като главният русофил на република получи индулгенция чрез награждаването му с ордена „Дружба между народите“, Кремъл ще тълкува всяко наказателно действие срещу него като антируски, антипутински акт.

 

Генералният прокурор показа двойни стандарти, позволявайки на Николай Малинов да лети до Москва, докато отказва Джок Полфриман в правото му да напусне страната, въпреки съдебно разпореждане. Прокуратурата наложи забрана на виден правителствен критик – лидерът на неправителствената организация БОЕЦ Георги Георгиев да напусне страната, за да бъде донор на съпругата си при животоспасяваща трансплантация.

 

Българите научиха тези дни важен урок – тези, които са под закрилата на руския цар, са „по-равни“ от останалите, а това е най-добрият инструмент за маркетинг и промоция, разширявайки русофилската база в България. В крайна сметка, господин Малинов е убеден, че шпионирането за „приятелска“ страна не е престъпление, а мълчанието на правителството идва само за да покаже, че е прав.

 

Едва ли може да се мисли за по-дръзко посегателство върху суверенитета на България. Отне половин ден на българското Министерство на външните работи и ноторно известния вицепремиер да отправи тежки квалификации в отговор на лошо преведена фраза в интервю на френския президент, произволно интерпретирана като обида към българския народ.

 

Със сигурност им отнема повече време, за да решат как да отговорят на предизвикателството на президента Путин, ако изобщо го направят.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…