За първи път от 2013 година Меркел ще тегли нови заеми

За първи път от 2013 година Меркел ще тегли нови заеми

merkel

Германия работи по следкоронавирусен пакет от стимули, за да вкара отново в релси най-голямата икономика в Европа, щом бъде овладяна епидемията, обявиха днес министри, цитирани от Ройтерс.

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел съгласува вчера пакет на стойност над 750 милиарда евро за смекчаване на преките последици от пандемията, като се планира да бъдат изтеглени нови заеми за първи път от 2013 година, припомня агенцията.

Очаква се утре долната камара на парламента (Бундестагът) да приеме мерките, включващи финансиран с дълг допълнителен бюджет от 156 милиарда евро и стабилизационен фонд от 600 милиарда евро за кредитиране на затруднения бизнес и дялово участие в компании.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви пред журналисти, че този помощен пакет е едва първата стъпка в справянето с въздействието от коронавируса.

Той добави, че Берлин не бива да пропусне да осигури „нов подем“ след края на кризата.
Финансовият министър Олаф Шолц коментира пред в. „Билд“, че икономиката ще се нуждае от допълнителна подкрепа, след като вирусът бъде овладян.

В писмо до депутатите от своята Социалдемократическа партия, видяно от Ройтерс, Шолц отбелязва, че правителството трябва да предприеме стъпки, за да подпомогне икономиката веднага щом пъбовете, кината и магазините заработят отново.
Високопоставен информиран източник уточни, че разговорите сред управляващите за поствирусни стимулиращи мерки все още са в много ранен етап и не са направени конкретни предложения.

Оставете коментар

Социални мрежи
Последно
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН

Запишете се за нашия бюлетин,
за да получавате най-интересните статии.

Още
САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела

САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела

Ако двата враждуващи политически лагера във Венецуела създадат преходно правителство, което организира заслужаващи доверие избори в рамките на една година,…
ЕС одобри начало на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония

ЕС одобри начало на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония

Държавните и правителствените ръководители на страните в Европейския съюз одобриха вчера започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна…
Правителството на Косово беше свалено след вот на недоверие

Правителството на Косово беше свалено след вот на недоверие

Правителството на Косово, водено от премиера Албин Курти, не оцеля след вот на недоверие. Вотът беше предизвикан от Демократичния съюз…