Консервативен ли е режимът на Путин?

Консервативен ли е режимът на Путин?

Moscow Kremlin

Някои „нови консерватори“ се възхищават от режима Путин, защото той възстановявал и утвърждавал консервативните ценности и капитализма в Русия. Това е илюзия и самоизмама. Режимът на Путин не е консервативен. Той просто имитира основните консервативни ценности, които са неотменима противотежест на левите и либералните ценности в системата на съвременната либерална демокрация в цивилизования свят.

 

И това е имитация както на консерватизма изобщо, така и на „реакционния консерватизъм“(дьо Местр), или на „авторитарния консерватизъм“ (Пиночет). Това е режим на реставрация на един по същество „нацифициран“ болшевизъм от сталинистки тип. Това е режим, който реставрира комунистическото мракобесие, частично „обогатено“ с икономическите практики на националсоциализма. Но и това е само имитация.

 

Чистата печалба на Путинска Русия от продажбата на въглеводороди за 20 години е 3 500 000 000 000 долара (3 500 милиарда долара!). Късметът даде на Путин 20 богати години, да възстанови икономиката на страната и да установи достоен живот за руските граждани. А той ги изразходва за изграждане на „вертикалната на властта“, за възстановяване на фактически еднопартийна система и реставрация на съветските практики, за войната с Грузия, Украйна и Сирия, за хибридна война с цивилизования свят, за унищожаване на демократичната опозиция и на свободолюбието, зародило се в руския народ през 90-те години на ХХ-ти век. Парите отидоха и за грандиозната и невъобразима корупция, за изграждането на храмове и дворци за кагебесната олигархия, за огромната армия от администратори в правоприлагащи агенции, надзорни органи и пазители на властта.

 

Путин създаде уникална държавна система, в която държавните чиновници са по-богати от бизнесмените, които изцяло са подчинени на Кремъл. Този режим, реставрира едновременно мракобесните практики на сталинизма и нацизма едновременно. Но и това е имитация, защото сталинистките главатари не живееха показно богати като путинските олигарси, а невъзможността за каквато и да е корупция при режима на Хитлер е ясна за всеки.

 

Икономическата система на днешна Русия е реставрираната съветска система, в която тоталната държавна собственост е заменена с олигархична, т.е. колективното политическо господство на комунистическата олигархия е заменено с позволено частно преразпределение на огромните печалби от продажбите на нефт и газ между новата путинска олигархия.

 

Путинският режим тръби навсякъде, че единствен в Европа защитава „традиционните ценности“. Да видим дали е така.

 

По показател количество разводи Русия е на първо място в света. През 2016 г. съотношението между разводите и браковете е 1 към 1,6, което означава, че руснаците се развеждат по-често, отколкото се женят. През последните няколко десетилетия над 60% от всички бракове в Русия са приключили с официална раздяла.

 

Русия е на трето място в света след Южна Африка и Нигерия по показател болни от СПИН. Болни от СПИН са 1 200 000 руснаци, а средната продължителност на живота на болните от СПИН в Русия е 38 години.

 

Въпреки репресивната система, престъпността в Русия нараства всяка година. Според признание на Путин „престъпността в страната расте, а случаите на корупция не се разкриват.“ Според Путин един от основните проблеми сега е, че престъпността се повишава с 9% на годишна база. Той също така се изказа скептично за провежданата от вътрешното ведомство антикорупционна дейност. През 2015 година са разкрити 111 хиляди икономически престъпления, като всяко четвърто от тях е в особено крупни размери, според вътрешния министър на Русия. Над 2 хиляди представители на изпълнителната власт са били привлечени под отговорност по обвинения за корупция. Също така са документирани 13 хил. случая на подкупване на служебни лица, от които 951 са в особено големи размери. Всяко четвърто престъпление в Русия е битово, а в полицейските участъци само през 2015 г. са получени над 12.7 млн. сигнали от граждани. Основните причини за битовата престъпност според Путин са пиянството и безработицата.

 

Тези данни показват, че путинската репресивна квазикапиталистическа система съвсем не е консервативна. Тя е по-успешна икономически и по-малко репресивна от чистия сталинизъм, но не успява и няма как да изгради справедливо общество и правова държава и ще се провали също както се провали социалистическата командна икономика и тоталитарния комунистически режим.

 

 

От Доц. д-р Момчил Дойчев

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…