САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела

САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела

Venezuela

Ако двата враждуващи политически лагера във Венецуела създадат преходно правителство, което организира заслужаващи доверие избори в рамките на една година, Съединените щати са готови да отменят санкциите срещу изпадналата в дълбока криза южноамериканска страна, каза днес американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от ДПА и БТА.

„Ние мислим, че това е възможност за венецуелския народ“, каза той, призовавайки привържениците на президента Николас Мадуро и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да обмислят предложението на САЩ. Планът като че ли е стъпка назад от най-строгите американски искания, като допуска политическо участие на социалистическата партия на Мадуро в схема за подялба на властта с опозицията, отбелязва ДПА.

Помпео уточни, че Съединените щати не налагат санкции върху доставките на хуманитарни стоки, включително такива, които са необходими в борбата срещу разрастващата се епидемия от коронавируса.

Преди три години САЩ оттеглиха признаването на Мадуро за легитимен президент на Венецуела, а преди малко повече от една признаха за такъв опозиционера Гуайдо, като наложиха на страната редица тежки санкции, които задълбочиха още повече икономическата криза там. Днес Помпео каза, че целта на американския план е да бъдат произведени избори в срок от 6 до 12 месеца след създаването на правителство, включващо двете враждуващи страни, след което да започне отмяната на санкциите. САЩ не отстъпват от първоначалната си позиция, че „Мадуро трябва да си върви“, даде да се разбере той и добави, че американският план е координиран с Гуайдо.

Този месец американското правосъдие официално повдигна на Мадуро и негови приближени обвинения в „наркотероризъм“, припомня ДПА.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди кризата във Венецуела с руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор вчера. Русия наред с Куба и Китай е сред главните поддръжници на Мадуро.

Оставете коментар

Още
Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе"

Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе"

Администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“, съобщиха Асошиейтед прес.…
Етническите българи от Украйна реагираха остро на декларацията на НС за Болградския район

Етническите българи от Украйна реагираха остро на декларацията на НС за Болградския район

В Киев представители на етническите българи от Болградски район обявиха, че е недопустима намесата на българските власти във вътрешната политика…
Сърбия разположи военни в близост до границата с Хърватия заради мигранти

Сърбия разположи военни в близост до границата с Хърватия заради мигранти

Сърбия разположи военни в близост до град Шид на хърватската граница. След отмяната на извънредното положение в страната мигранти от…