Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение за съкращаване на добивите на нефт

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение за съкращаване на добивите на нефт

oil-rig-wheat-field

На извънредно заседание на 12 април страните от ОПЕК+ съгласуваха съкращаване на добивите на нефт за всички 23 страни. Но общото понижение ще бъде не 10 милиона барела, както бе планирано, а 9,7 милиона барела на ден, защото Мексико не промени позицията си и не се съгласи на квотата от 400 хиляди барела. Това съобщиха пред ТАСС два източника, участвали в преговорите, а след това новината бе потвърдена и от редица министри от ОПЕК в социалните мрежи, пише „Фокус“.

„Да, договорихме се за 9,7 милиона барела на ден“, заяви един от събеседниците на агенцията. Това ограничение ще действа за май и юни. Мексико ще намали добива си само със 100 хиляди барела.

„След непрекъснати преговори от петък сутринта, ние, най-накрая, обявяваме сключването на историческо споразумение за намаляване на добива с около 10 милиона барела на ден за страните от ОПЕК+ от 1 май“, написа в „Туитър“ министърът на петрола на Кувейт Халед ал Фадел.

От своя страна иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане заяви, че „Саудитска Арабия, заедно с Кувейт и ОАЕ, се договориха, освен договорените намаления, доброволно да намалят доставките си с още 2 милиона барела“. „Според информация от срещата на Г-20, министрите на енергетиката се съгласиха да намалят [производството с] 3,7 милиона барела за една година“, цитира думите на министърът агенция Shana.

По думите на Зангане, „през май и юни Мексико трябва да намали добива със 100 хиляди барела на ден“. „САЩ обещаха да намалят останалите 300 хиляди барела вместо Мексико“, отбеляза той.

Видеоконференцията на ОПЕК+ беше трета поредна за изминалата седмица. На 9 април не беше възможно да се сключи сделка поради несъгласието на Мексико да намали добива на нефт с 400 хиляди барела на ден. Новото споразумение предвижда кумулативно намаляване на производството на петрол през май – юни с 9,7 милиона барела на ден, през юли-декември – с 8 милиона барела на ден, през януари 2021 – април 2022 – с 6 милиона барела на ден.

По-специално Русия и Саудитска Арабия ще намалят ежедневното производство с 2,5 милиона барела всеки от 11 милиона барела. Всички останали участници ще намалят производството с 23% спрямо нивото от октомври 2018 г. През декември 2021 г. условията могат да бъдат преразгледани.

Следващата среща на страните от ОПЕК + ще се проведе на 10 юни 2020 г. във формат уебинар.

Оставете коментар

Още
Виктор Орбан: Заместник-председателят на Еврокомисията обиди гражданите на ЕС с унгарска националност

Виктор Орбан: Заместник-председателят на Еврокомисията обиди гражданите на ЕС с унгарска националност

  Унгарският премиер Виктор Орбан призова днес за оставката на заместник-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова с ресор „Ценности и прозрачност“,…
Майк Помпео: САЩ възобновяват едностранно санкциите срещу Иран

Майк Помпео: САЩ възобновяват едностранно санкциите срещу Иран

  Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила след противоречива процедура,…
Фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не само спирка по Пътя на коприната

Фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не само спирка по Пътя на коприната

  „Доверието е основата на силно партньорство и Европа винаги ще бъде готова да изгради силни партньорства с най-близките си…