Европейските лидери: ЕК да разработи план за фонда за възстановяване от Covid-19

Европейските лидери: ЕК да разработи план за фонда за възстановяване от Covid-19

Ursula von der Lyon and Charles Michel

Лидерите на страните членки са постигнали съгласие да работят за създаването на Европейски фонд за възстановяване в помощ на икономиката на ЕС след пандемията с коронавируса, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Мишел съобщи, че лидерите са подкрепили трите мрежи за безопасност на стойност 540 млрд. евро, които бяха договорени от министрите на финансите – за работещите, малките и средни предприятия и страните членки от еврозоната и изрази надежда, че те ще заработят от 1 юни. За фонда за възстановяване той уточни:

 

“Този фонд трябва да е с достатъчен обем и насочен към най-засегнатите сектори и географски региони на Европа. Той трябва да е предназначен за справяне с тази безпрецедентна криза. Затова възложихме на Комисията да проучи конкретните нужди и спешно да излезе с предложения, които да са в съответствие с предизвикателството, пред което сме изправени“.

 

„Категорично брутният вътрешен продукт ще спада навсякъде, но в някои страни спадът ще е по-рязък, отколкото в други“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че някои сектори, като например, туризма, ще са по-потърпевши от други и подчерта, че е необходим отговор, който да гарантира интегритета на Общия пазар:

 

“Убедена съм, че има само един инструмент, който може да осъществи всички задачи, необходими за възстановяването. Това е европейският бюджет, който да е свързан категорично с фонда за възстановяване. Бюджетът е преминал през изпитанията на времето, има доверието на всички страни членки и сам по себе си е предназначен за инвестиции, кохезия и конвергенция“.

 

Фон дер Лайен допълни, че за да може 7-годишният бюджет да набира средства, които после да насочва към страните членки, таванът на собствените ресурси трябва да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход през следващите 2-3 години вместо сегашните 1.2 на сто.

 

Ръководителите на страните-членки са възложили на Европейската комисия да направи оценка на отражението на пандемията върху цялата европейска икономика – както и на отделните държави, така и на някои специфични сектори.

 

„Категорично брутният вътрешен продукт ще спада навсякъде, но в някои страни спадът ще е по-рязък, отколкото в други“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Тя допълни, че някои сектори, като например, туризма, ще са по-потърпевши от други. Фискалният ефект от кризата също се различава значително и някои страни могат да окажат далеч по-голяма бюджетна подкрепа на своите икономики от други , подчерта тя.

Оставете коментар

Още
Виктор Орбан: Заместник-председателят на Еврокомисията обиди гражданите на ЕС с унгарска националност

Виктор Орбан: Заместник-председателят на Еврокомисията обиди гражданите на ЕС с унгарска националност

  Унгарският премиер Виктор Орбан призова днес за оставката на заместник-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова с ресор „Ценности и прозрачност“,…
Майк Помпео: САЩ възобновяват едностранно санкциите срещу Иран

Майк Помпео: САЩ възобновяват едностранно санкциите срещу Иран

  Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила след противоречива процедура,…
Фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не само спирка по Пътя на коприната

Фон дер Лайен: Западните Балкани са част от Европа, а не само спирка по Пътя на коприната

  „Доверието е основата на силно партньорство и Европа винаги ще бъде готова да изгради силни партньорства с най-близките си…