10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

10_persons

 

Андрей Вениаминович Ярин, администрация на Президента (АП).

Официално: началник на Управлението на президента на Руската федерация по вътрешна политика.

Фактически: човекът, който отговаря за формирането на държавната политика по отношение на РПЦ, решава не само тактически, но и стратегически задачи.

 

 

Андрей Валентинович Третяков, администрация на Президента.

Официално: главен съветник на Отдела за сътрудничество с религиозните организации на Управлението за вътрешна политика на президента на Руската федерация.

Фактически: ключов специалист по РПЦ в АП; знае всички и всичко в църквата; съветва Ярин и подготвя конкретни решения за него. Носеха се слухове, че именно Третяков води канала Церквач, но това е малко вероятно, тъй като той има достатъчно работа.

 

 

Сергей Алексеевич Мелников, администрация на Президента.

Официално: отговорен секретар на Съвета за сътрудничество с религиозните сдружения при президента на Руската федерация.

Фактически: курира в АП ключовите лидери на РПЦ, като създава апаратна противотежест на Третяков, поради което между тях често възниква триене; освен с РПЦ се занимава и с руските протестанти.

 

 

Константин Вениаминович Голощапов, Руско Атонско дружество.

Официално: собственик на десетки фирми, които се специализират в строителството и инвестициите.

Фактически: близък приятел на Владимир Владимирович Путин (ВВП); заедно с Полтавченко – организатор на „Руското Атонско дружество“, в което членуват държавният глава и цялото му близко обкръжение; организатор на докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец в Русия през 2017 г.; директор на Фондация „Храм“, която се занимава със строителството на църкви по цялата страна. Тоест, той има не само голямо финансово, но и политическо влияние, благодарение на близостта си с Путин.

 

 

Андрей Григориевич Гуриев, „Фосагро“.

Официално: мажоритарен собственик на химическия холдинг „Фосагро“.

Фактически: един от ключовите спонсори на Московската Патриаршия; спонсорира чуждестранните посещения на лидерите на РПЦ; заедно с Голощапов организира докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец през 2017 г.

 

 

Владимир Йосифович Ресин, Държавна дума – „Единная Россия“.

Официално: депутат на Държавната дума.

Фактически: съветник на Патриарх Кирил за изграждането на храмове; куратор на „програма-200“ в Москва; от времето, когато работи като заместник на Лужков, той има широка мрежа от контакти в бизнес елита на столицата и бюрократичния апарат, която използва за реализацията за строителни проекти на РПЦ.

 

 

Сергей Анатолиевич Гаврилов, Държавна дума – Комунистическа партия на Руската федерация – КПРФ.

Официално: депутат на Държавната дума, председател на Комитета на Държавната дума за развитието на гражданското общество, проблемите на обществените и религиозните сдружения, координатор на междуфракционната депутатска група за защита на християнските ценности.

Фактически: главният по РПЦ в долната камара на Федералното събрание; лобист на изгодни закони.

 

 

Владимир Иванович Якунин, Фондация „Свети Андрей Първозвани“.

Официално: бивш шеф на руските железници.

Фактически: председател на настоятелството на фондация „Андрей Първозвани“ и Центъра за националната слава, чрез които се осъществяват различни програми на Московската Патриаршия, включително изграждането на църкви в Русия и чужбина; известен още като безсменен доставчик на „Благодатния огън“ от Йерусалим за Москва на Великден.

 

 

Сергей Вадимович Степашин, Императорско православно палестинско общество – ИППО.

Официално: бивш ръководител на много ведомства: ФСБ, Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, Сметната палата, Правителството на Руската федерация и други. В момента – председател на Императорското православно палестинско дружество.

Фактически: с помощта на ИППО се осъществяват външнополитическите инициативи на РФ и РПЦ, финансират се редица проекти на Патриаршията; въпреки че самият Степашин най-често не се меси в делата на РПЦ, при желание може да прокара всякаква инициатива.

 

 

Константин Валериевич Малофеев, „Царьград“, Фондация „Свети Василий Велики“.

Официално: ръководител на редица инвестиционни, информационни и обществени организации.

Фактически: генератор на бурна дейност; заместник-ръководител на Световния руски народен събор; член на Патриаршеската комисия по семейните въпроси и закрилата на майчинството; организатор на редица църковни и около-църковни проекти: „Царьград“, фондация „Свети Василий Велики“, гимназия „Свети Василий Велики“.

 

 

Източник: Религия сегодня

Превод: doxologiainfonews.com

 

 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

или да ни подкрепите ТУК

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…