Хибридната операция „хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра“ получи неочаквано продължение

Хибридната операция „хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра“ получи неочаквано продължение

Снимка: lavra.ua
Снимка: lavra.ua

В Русия съобщиха, че уж доставили «хуманитарна» помощ за Киево-Печерската Лавра и болниците в Киев

 

Руският пропаганден ресурс „Царьград“ публикува новина с гръмкото заглавие „Руски православни помогнаха на Киево-Печерската Лавра, въпреки истерията в Киев“, в която така нареченият президент на Генералната асамблея на Междупарламентарната асамблея на Православието Сергей Гаврилов съобщи, че Русия била изпратила хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра.

 

Ще припомня, че когато Киево-Печерската Лавра беше затворена под карантина, защото самите свещенослужители на Руската Църква в Украйна предизвикаха огнище на коронавирусна инфекция в Монастира, руските пропагандисти след поредица от „хуманитарни“ помощи за Италия, Венецуела и Сърбия, решиха да изпратят лекарства за Киев, за да помогнат на „страдащите“, „бедстващи“ и „оставени на произвола на съдбата“ Монаси.

 

Честно казано, фактът за изпращане на хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра от Русия звучи изключително съмнително. И ето защо.

 

Първо, още през април този хибриден акт на „помощ“ беше отхвърлен на най-високо ниво. Именно затова Сергей Гаврилов в своите гневни речи редовно припомня с недобри думи бившия президент на Украйна Петро Порошенко, който уж отстоявал забраната за изпращане на хуманитарна помощ на свещенослужителите на РПЦвУ. Въпреки че „Европейска солидарност“ (партията на Петро Порошенко) няма мнозинство във Върховната Рада и решението беше взето колективно.

 

Второ, навън е 7 юни, а едва сега Сергей Гаврилов започна да говори, че хуманитарната помощ била доставена в Киево-Печерската Лавра и дори, уж, в болниците в Киев. Тоест, Киево-Печерската Лавра, която особено пострада от коронавируса през април, когато почти всички свещенослужители бяха излекувани от украинските лекари и то без никаква «руска помощ», са получили хуманитарна помощ едва през юни?

 

 

 

И ако това действително е така и по някакви заобиколни пътища две-три кутии с маски и течен амоняк са били пренесени в Лаврата или някоя болница в Киев, къде са снимките и видеото, които да доказват факта на тази „божествена помощ“? Тъй като руските пропагандисти толкова обичат снимки и видео факти за такива акции, трудно ни е да си представим как така липсва каквото и да било фиксиране на този акт.

 

И трето. Изявлението на Сергей Гаврилов ясно показва, че дори руският пропагандист като цяло е слабо запознат със ситуацията в Лаврата. Например, той отбеляза, че в Киево-Печерската Лавра е имало около петдесет случая на коронавирус, въпреки че всъщност те бяха повече от 150! А преди месец той изобщо говореше, че е необходимо да се окаже помощ на 300 свещеници от Руската Църква в Украйна.

 

Странно, но дори реалните цифри за ситуацията в Лаврата, които изглеждат много по-зле от данните, обявени от Гаврилов, не бяха използвани, за да придадат по-голяма апокалиптичност на картината на събитията. Обяснението е просто, хибридните спасители дори не са вниквали в подробностите около ситуацията в Лаврата, и в случая Гаврилов просто препредава наратива за факта на доставката на хуманитарната помощ.

 

И това също не е изненадващо, защото Сергей Гаврилов е спусковия механизъм за операциите и провокациите, провеждани от Русия за дестабилизирането на социално-общественото положение в други държави.

 

Именно Сергей Гаврилов стана катализаторът на мащабните протести в Грузия през 2019 г., той провокира грузинското общество да излезе на улиците на Тбилиси, когато посети Парламента на Грузия, зае мястото на председателя и се обърна към събралите се парламентаристи на руски език. И тази провокация беше осъществена на фона на 26-ата сесия на Междупарламентарната асамблея на Православието, проведена в Тбилиси, и това позволи на руските медии да говорят за русофобия в Грузия, замесена на религиозните мотиви на „грузинското богохулство“.

 

В момента Сергей Гаврилов има непосредствено отношение към операцията за дестабилизиране на Черна гора, чрез привърженици на ретроградната Сръбска Православна Църква.

 

Във всеки случай този факт трябва да се проучи задълбочено.

 

Наистина под определена форма, но някакъв товар, представен от руската пропаганда като хуманитарен, е могъл да влезе в Украйна. Но не официално, а тайно, като контрабанда, в ограничено, малко количество и когато никой не се нуждае от него.

 

Но фактът, че Русия използва религията, за да постигне целите на външната си политика, ясно показва, че в Украйна сега се провежда може би най-мащабната специална операция на руския клон на ФСБ – Московска Патриаршия за цялото време от началото на войната на Украйна с Русия. Затова всеки такъв хибриден случай заслужава специално внимание и разследване.

 

 

Източник: Духовний Фронт України

Превод: Соня Димитрова, doxologiainfonews.com

 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

или да ни подкрепите ТУК

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…