Алиса Юрченко: Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

Алиса Юрченко: Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой
Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой

Украинският политик се чувства комфортно в страната,
щом е придобил 23 хектара от територията на Черноморие,
в общините Несебър, Поморие и Царево, казва пред Faktor.bg разследващият журналист

 

Алиса Юрченко, редактор и разследващ  журналист в украинското издание Bihus.Info. Преди седмица тя публикува свое разследване за съмнителни инвестиции от кума на Путин по българското Черноморие. Faktor.bg разговаря ексклузивно с нея по горещата тема.

 

Интервю на Стойко Стоянов

 

–  Г-жо Юрченко, как стигнахте до разкритията, че украинският олигарх, приближен до обкръжението на Путин Виктор Медвечук е придобил по българското Черноморие имоти за близо 20 милиона евро?

–  В 2019 година олигархът и кум на Путина Виктор Медведчук беше избран за народен представител в Украйна и беше задължен да подаде публична декларация за своите доходи и активи. В нея аз открих, че семейството на  Медведчук от 2007 година управлява 5 български компании. Според българския фирмен регистър се оказва, че тези дружества са създадени с цел покупко-продажба на недвижима собственост. Затова реших да проверя каква собственост притежават тези фирми в България. Проверка в българския  имуществен регистър разкри, че още от  2007 година тези дружества са придобили  23 хектара от територията на българското Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево.

 

Парцел, собственост на семейството на Медведчук в общ. Царево, с. Лозенец

 

– Какъв е бил механизмът на придобиването на тези имоти, защо е предпочел България?

– Активите са били придобити чрез фирми, създадени в България от кипърски компании, в които е бил внесен значителен уставен капитал – от 37 милиона лева, с цел придобиването на недвижима собственост. Заради пандемията от коронавирус журналисти не бяха допускани в кулоарите на украинския парламент. Това не ни даде възможност да поискаме от Медведчук лично да коментира този казус. Затова ми е трудно да отговоря защо е избрал точно България. Предполагам обаче, че една от причините е да бъдат инвестирани свободни пари, каквито Медведчук очевидно има.

 

– Продължавате ли разследването, до каква нова информация сте стигнала? 

– В последно време имах възможността да изясня доста подробности за богатството на Медведчук. Например, че неговото семейство от 2015 година притежава една от най-скъпите яхти в света – – Royal Romance, която струва $200 милиона. Тя е записана като собственост  на името на офшорна фирма (регистрирана на Маршаловските острово). И още, че през  2012 година е закупил акции на няколко украински телевизионни канала, ставайки партньор на друг украински олигарх Игор Коломойски.
Сега, разбира се, собственик на тези активи, включително и на земята в България, се явява неговата съпруга – телевизионната водеща Оксана Марченко. Въпреки това  Медведчук призна в едно от интервютата с него, че е прехвърлил бизнеса си на съпругата си след като му бяха наложени санкции от САЩ през 2014 година. Това може да се види и по отношение на компаниите, създадени с цел покупка и собственост на недвижими имоти.
Детайли може да видите ТУК.

 

– От къде идват парите на Медвечук, които той влага чрез съпругата си у нас?

– Това е много интересен въпрос. Работата е в това, че Медведчук през последните години започна да се позиционира и представя като бизнесмен. В началото на 2000 година той беше много влиятелен чиновник. Оглавяваше администрацията на президента на Украйна Леонид Кучма. В момента, в който той купува въпросната земя в България през 2007, Кучма от две години вече не е президент, докато Медведчук все още заема важен пост в държавната администрация на Украйна – във Висшия съвет по правосъдие, който се разпорежда със съдбата на украинските съдии.
В тази връзка на въпроса от къде Медведчук би могъл да притежава такива огромни пари и въобще да има толкова сериозен бизнес, отговор може да даде следната история. През 2003 година украинската компания „Нефтегаздобыча“, която по това време не разполага с никакъв сериозен ресурс, изведнъж получи лиценз за разработване на газови находища в Украйна. За много кратко време тя стана най-голямата частна газодобивна компания в Украйна, а нейният тогавашен директор Олег Семинский ми е разказвал, че според него компанията е получили лиценз благодарение на Медведчук, който по това време оглавява администрацията на президента. Директорът на компанията съща така предполагаше, че Медведчук е получил дял в тази компания, оформен като офшорка. Съответно, той може би е получавал пари, които компанията е печелила през следващите години, или под формата на парично възнаграждение. Това е една от възможните версии как Медведчук се е сдобил с толкова сериозен капитал, търгувайки с влияние. (Видео от твърденията на Олег Семински може да видите в блога на Алиса Юрченко).

 

– Голямото изкупуване на имоти е станало през 2007 г., тогава в България на власт беше правителство, подкрепяно от проруски партии, виждате ли някаква връзка?

– Мисля, че Медведчук е вложил парите си в регион, който той счита като комфортен за себе си. В това число и от политическа гледна точка.

 

– Смятате ли, че българските специални служби и финансовото разузнаване са проспали тези съмнителни инвестиции?

– Да, и според мен въпросът с произхода на такива големи пари, притежавани от Медведчук през 2007 година е много интересен. Едрият бизнес в Украйна, особено през този период, задължително е обвързан с властта, като са давани подкупи или дялове в компании. А Медведчук е имал и влияние, но и реална власт.

 

– Медвечук е кум на Путин, какво още се знае за връзката им?

– Медведчук е главният агент на Путин в Украйна, който транслира посланията на руския президент, които са важни за него. Както политически, така и икономически. В същото време Медведчук системно и публично се противопоставя на асоциирането на Украйна към ЕС и настоява за митнически съюз с Русия.
Освен това, мои колеги разкриха, че през 2016 година Медведчук, посредством съпругата си започва нефтодобивен бизнес в Русия, получава възможност да продава руски нефт и да печели от това. И дори успява да продава гориво в САЩ, независимо от санкциите. Виж повече тук: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30813229.html

 

– Българското Черноморие отдавна е обект на руска инвазия, изкупува се всякаква собственост, възможно ли е това да е част от хибридната война, която Кремъл води срещу страни от бившия социалистически блок, с цел контрол и дестабилизация?

– На мен ми трудно да преценя дали някой се е замислял над тази толкова крупна покупка, обаче аз определено виждам рискове в концентрацията на проруските интереси на територията на чужда страна.

 

– Как се връзват подобни съмнителни инвестиции с думите на руския депутат Пьотр Толстой, който обяви преди няколко години, че ако е необходими ще си купят България?

– Може би от доста време Русия малко по малко си купува България…

 

Може ли това обстоятелство да се окаже проблем за националната сигурност на страната ни?

– Като цяло огромната концентрация на активи дава допълнителна възможност за влияние. В този смисъл въпросът за външното влияние в една страна, в широкия смисъл на думата, включващо контакти и вземането на конкретни решения, би трябва да бъде в полезрението на специалните служби, които отговарят за нейната национална сигурност.

 

 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

или да ни подкрепите ТУК

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…