Алиса Юрченко: Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

Алиса Юрченко: Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой
Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой

Украинският политик се чувства комфортно в страната,
щом е придобил 23 хектара от територията на Черноморие,
в общините Несебър, Поморие и Царево, казва пред Faktor.bg разследващият журналист

 

Алиса Юрченко, редактор и разследващ  журналист в украинското издание Bihus.Info. Преди седмица тя публикува свое разследване за съмнителни инвестиции от кума на Путин по българското Черноморие. Faktor.bg разговаря ексклузивно с нея по горещата тема.

 

Интервю на Стойко Стоянов

 

–  Г-жо Юрченко, как стигнахте до разкритията, че украинският олигарх, приближен до обкръжението на Путин Виктор Медвечук е придобил по българското Черноморие имоти за близо 20 милиона евро?

–  В 2019 година олигархът и кум на Путина Виктор Медведчук беше избран за народен представител в Украйна и беше задължен да подаде публична декларация за своите доходи и активи. В нея аз открих, че семейството на  Медведчук от 2007 година управлява 5 български компании. Според българския фирмен регистър се оказва, че тези дружества са създадени с цел покупко-продажба на недвижима собственост. Затова реших да проверя каква собственост притежават тези фирми в България. Проверка в българския  имуществен регистър разкри, че още от  2007 година тези дружества са придобили  23 хектара от територията на българското Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево.

 

Парцел, собственост на семейството на Медведчук в общ. Царево, с. Лозенец

 

– Какъв е бил механизмът на придобиването на тези имоти, защо е предпочел България?

– Активите са били придобити чрез фирми, създадени в България от кипърски компании, в които е бил внесен значителен уставен капитал – от 37 милиона лева, с цел придобиването на недвижима собственост. Заради пандемията от коронавирус журналисти не бяха допускани в кулоарите на украинския парламент. Това не ни даде възможност да поискаме от Медведчук лично да коментира този казус. Затова ми е трудно да отговоря защо е избрал точно България. Предполагам обаче, че една от причините е да бъдат инвестирани свободни пари, каквито Медведчук очевидно има.

 

– Продължавате ли разследването, до каква нова информация сте стигнала? 

– В последно време имах възможността да изясня доста подробности за богатството на Медведчук. Например, че неговото семейство от 2015 година притежава една от най-скъпите яхти в света – – Royal Romance, която струва $200 милиона. Тя е записана като собственост  на името на офшорна фирма (регистрирана на Маршаловските острово). И още, че през  2012 година е закупил акции на няколко украински телевизионни канала, ставайки партньор на друг украински олигарх Игор Коломойски.
Сега, разбира се, собственик на тези активи, включително и на земята в България, се явява неговата съпруга – телевизионната водеща Оксана Марченко. Въпреки това  Медведчук призна в едно от интервютата с него, че е прехвърлил бизнеса си на съпругата си след като му бяха наложени санкции от САЩ през 2014 година. Това може да се види и по отношение на компаниите, създадени с цел покупка и собственост на недвижими имоти.
Детайли може да видите ТУК.

 

– От къде идват парите на Медвечук, които той влага чрез съпругата си у нас?

– Това е много интересен въпрос. Работата е в това, че Медведчук през последните години започна да се позиционира и представя като бизнесмен. В началото на 2000 година той беше много влиятелен чиновник. Оглавяваше администрацията на президента на Украйна Леонид Кучма. В момента, в който той купува въпросната земя в България през 2007, Кучма от две години вече не е президент, докато Медведчук все още заема важен пост в държавната администрация на Украйна – във Висшия съвет по правосъдие, който се разпорежда със съдбата на украинските съдии.
В тази връзка на въпроса от къде Медведчук би могъл да притежава такива огромни пари и въобще да има толкова сериозен бизнес, отговор може да даде следната история. През 2003 година украинската компания „Нефтегаздобыча“, която по това време не разполага с никакъв сериозен ресурс, изведнъж получи лиценз за разработване на газови находища в Украйна. За много кратко време тя стана най-голямата частна газодобивна компания в Украйна, а нейният тогавашен директор Олег Семинский ми е разказвал, че според него компанията е получили лиценз благодарение на Медведчук, който по това време оглавява администрацията на президента. Директорът на компанията съща така предполагаше, че Медведчук е получил дял в тази компания, оформен като офшорка. Съответно, той може би е получавал пари, които компанията е печелила през следващите години, или под формата на парично възнаграждение. Това е една от възможните версии как Медведчук се е сдобил с толкова сериозен капитал, търгувайки с влияние. (Видео от твърденията на Олег Семински може да видите в блога на Алиса Юрченко).

 

– Голямото изкупуване на имоти е станало през 2007 г., тогава в България на власт беше правителство, подкрепяно от проруски партии, виждате ли някаква връзка?

– Мисля, че Медведчук е вложил парите си в регион, който той счита като комфортен за себе си. В това число и от политическа гледна точка.

 

– Смятате ли, че българските специални служби и финансовото разузнаване са проспали тези съмнителни инвестиции?

– Да, и според мен въпросът с произхода на такива големи пари, притежавани от Медведчук през 2007 година е много интересен. Едрият бизнес в Украйна, особено през този период, задължително е обвързан с властта, като са давани подкупи или дялове в компании. А Медведчук е имал и влияние, но и реална власт.

 

– Медвечук е кум на Путин, какво още се знае за връзката им?

– Медведчук е главният агент на Путин в Украйна, който транслира посланията на руския президент, които са важни за него. Както политически, така и икономически. В същото време Медведчук системно и публично се противопоставя на асоциирането на Украйна към ЕС и настоява за митнически съюз с Русия.
Освен това, мои колеги разкриха, че през 2016 година Медведчук, посредством съпругата си започва нефтодобивен бизнес в Русия, получава възможност да продава руски нефт и да печели от това. И дори успява да продава гориво в САЩ, независимо от санкциите. Виж повече тук: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30813229.html

 

– Българското Черноморие отдавна е обект на руска инвазия, изкупува се всякаква собственост, възможно ли е това да е част от хибридната война, която Кремъл води срещу страни от бившия социалистически блок, с цел контрол и дестабилизация?

– На мен ми трудно да преценя дали някой се е замислял над тази толкова крупна покупка, обаче аз определено виждам рискове в концентрацията на проруските интереси на територията на чужда страна.

 

– Как се връзват подобни съмнителни инвестиции с думите на руския депутат Пьотр Толстой, който обяви преди няколко години, че ако е необходими ще си купят България?

– Може би от доста време Русия малко по малко си купува България…

 

Може ли това обстоятелство да се окаже проблем за националната сигурност на страната ни?

– Като цяло огромната концентрация на активи дава допълнителна възможност за влияние. В този смисъл въпросът за външното влияние в една страна, в широкия смисъл на думата, включващо контакти и вземането на конкретни решения, би трябва да бъде в полезрението на специалните служби, които отговарят за нейната национална сигурност.

 

 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

или да ни подкрепите ТУК

Оставете коментар

Още
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…
Няма кой да постави приоритети за лечение на психични заболявания

Няма кой да постави приоритети за лечение на психични заболявания

Не знам защо, но в днешната световна бутафория, преструваща се за загрижена в деня на Душевното Здраве, аз, посветил живота…