Поредният напън за налагане на PAX AMERICANA – Втора част

Поредният напън за налагане на PAX AMERICANA – Втора част

Битката при Манила по време на Испано-американската война / Илюстрация: Wikipedia
Битката при Манила по време на Испано-американската война / Илюстрация: Wikipedia

 

Политика: Кой какво взема? Къде и как?

Харолд Ласуел (1902–1978 г.) – американски икономист и политолог

 

Постепенно склонността да употребява оръжие първа твърдо се вкоренява в характера на американската буржоазия, става привичка на най-агресивните войнстващи групировки – традиция, основана на пиратството, на двестагодишната завоевателна война против червенокожите и постоянното потискане от робовладелците-плантатори на съпротивлението на робите-негри.

 

Към двата вътрешнодържавни „цветни“ фронтове в САЩ през втората третина на ХІХ в. се прибавя и контрареволюционният фронт против работническите и аграрните движения. Били формирани волнонаемни военизирани отряди по охрана на частните предприятия – заводи, рудници, ранча. Против гражданите било употребявано оръжие от ескадрони каубои, милитаризирани стачкоизменници, детективи. Широко било практикувана продажбата на частния пазар на картечници, боеприпаси, бронирани автомобили и даже оръдия.

 

Бойният контрареволюционен фронт не се ограничавал само в градовете, той обхващал и селските райони на САЩ. Първото фермерско въстание, сто години преди образуването на новата държава, е на Бекер в 1676 г., после е предвожданото от Лейслер в 1689 г. Следва въстанието на селските „изравнители“ (борци за изравняване на надниците на ратаите) от 1763–1772 г., обхванало Пенсилвания, Северна и Южна Каролина. Обявяването на независимостта на САЩ било веднага помрачено от въстанието през 1787 г. на ратаите под предводителството на войника в оставка Даниел Шейкс. В 1831 г. следва въстанието на робите и ратаите под предводителството на Н. Парнър. Известно е, че в периода на Великата депресия (1929–1933 г.) в САЩ са осъществявани военни операции на федералните войски против фермерите на огромна територия, простираща се от щата Небраска до Канада.

 

По протежението на ХІХ в. САЩ са участвали в 120 завоевателни войни, а тяхната армия и флот са осъществили 8600 въоръжени интервенции, десанти на чужди територии и други военни акции. Например, генерал Смит, командващ войските за нахлуване във Филипините, по време на американо-испанската война, издал заповед „да бъдат убивани всички, които са навършили десетгодишна възраст“. Тенденцията за налагане на Pax Americana с груба военна сила продължава и през ХХ в.: Индокитай, Афганистан, Ирак. Отделно са „мръсните операции“ на Централното разузнавателно управление по паралели и меридиани: организирани преврати, терористични акции, снабдяване с оръжие на бунтовници, дезинформационни акции. Също и многократните опити за убийство на Фидел Кастро. Като особено внимание се отделя на „задния двор“ на САЩ – Централна и Латинска Америка. Дългата ръка на ЦРУ, когато действията й са диктувани от интересите на управляващия истеблишмънт, не пропуска и Африка, Далечния, Средния и Близкия изток. Не е заобиколена и Европа, и Западната, и Източната. През 90-те години на ХХ в., по нареждане на италианското правителство, е извършено официално разследване относно действията на Централното разузнавателно управление на САЩ против предполагаемото идване на власт през 60-те и 70-те години на лявоориентирани политически партии. И какво се оказва? Двегодишното разследване установява, че в Италия съществува крайнодясна нелегална организация „Гладиус“ (така се нарича древноримският къс меч на легионерите), създадена през 1965 г. и получаваща финансова помощ от американските специални служби, които фактически ръководели дейността на „Гладиус“. Основа на организацията били повече от 600 агенти, преминали обучение на остров Сицилия под ръководството на американски специалисти. Тайните складове за оръжие на организацията били разположени в цяла Италия, а близо 150 хиляди доброволци били готови за действие, благодарение на проведеното от агенти на „Гладуис“ вербуване.

 

Не изостава и Пентагонът в планирането на държавни преврати в Европа. Неговата ултрасекретна директива с кодов номер 100-6 предвижда, „при необходимост“, светкавичното отстраняване „в условията на извънредни обстоятелства“ на нидерландското, норвежкото, белгийското и датското правителство и поемането на властта в тези страни от командването на американските войски в Западна Европа.

 

Посочвайки пагубната роля на милитаризма за американското общество, известният политически деятел, бившият председател на сенатската комисия по външните дела в Конгреса на САЩ Уйлям Фулбрайт, пише:

„Ние създадохме общество, основно занимание на което се явява насилието. Най-сериозната опасност за нашата държава представлява не някаква външна сила, а нашият вътрешен милитаризъм. Създава се потискащото впечатление, че ние в Америка явно сме привикнали към войните. В продължение вече на много години ние или воюваме, или веднага сме готови да започнем война в който и да е район на света. Войната и военните станаха неотменна част на нашия бит, а насилието – най-важният продукт в нашата страна“.

 

Един от най-видните социолози в САЩ проф. Джон Гълбрайт с тревога констатира още в 60-те години на ХХ в.:

„Военщината напълно изврати основата на нашата конституция: тя изтръгна властта от обществеността и от Конгреса на САЩ и я връчи на Пентагона“.

 

Новоизбраният президент на САЩ Джоузеф (Джо) Байдън не пропусна да декларира с патос, че „Америка се завърна и е готова да води света“. И още:

„Той и екипът му започват работа по спасяването на Америка и света“.

 

Досега нито една държава в света не е подала коленопреклонно молба до САЩ да я водят. Но, както заяви в речта си пред съда през 1924 г., след Мюнхенския пуч лицето Адолф Алоис Шикългрубер (Хитлер):

„Човекът, роден, за да бъде диктатор, не се убеждава, той желае. Човекът, който се чувства призван да управлява един народ, няма право да казва: Ако ме искате или призовете, аз ще сътруднича. Не, негово задължение е да излезе напред“.

 

Е, точно такава е и философията на Pax Americana. По отношение на цялото земно кълбо. Без никой народ по света да е канил САЩ да го правят, те да се опитват да го налагат. Да изнасят повсеместно „справедливост“. Като за аргумент какво да съдържа това понятие се подразбира определението на Тризимах за справедливостта като „полезното за по-силния“ (че как другояче?!) в Първа книга от „Държавата“ на Платон.

 

Още от времето на Втората световна война американските икономисти тясно свързваха проблема за износ на капитали с неудържимата експанзионистична политика и с изявения си стремеж към световно господство. Професорът от Колумбийския университет Натанаил Пефер в книгата си „Америка и нейното място в света“ откровено излага тезата, че САЩ могат да наложат своята воля над другите държави по въпросите за тяхното следвоенно устройство:

„Разбира се, Америка може това да направи – твърди професорът, – тя има необходимите за това сили. Тя ще бъде след войната единственият източник на свободни кредити, тя може да упражнява давление върху всяка страна и да принуждава всички или почти всички други държави към покорство“.

 

Pax Americana = господство чрез покорство!

 

Но стратегията и тактиките за постигане на тази цел не са оставени на самоинициативите на отделни политици. Съществуват т. нар. „мозъчни тръстове“ или наричани още в средствата за масова информация в САЩ „фабрики за мисли“ и „колектори за идеи“. Най-изявените сред тях са Хувъровият институт за войната, революцията и мира, Центърът за стратегически и международни изследвания на Джорджтаунския университет и Фонда за наследство, институтът „Америкън Ентърпрайз“, „РАНД Корпорейшън“, Хъдзъновият институт и редица други.

 

Новият президент на САЩ наследява най-големия досега военен бюджет на страната си – 732 млрд. щат. долара, което представлява 38 % от военните разходи на всички държави по света през 2019 г., а по абсолютна стойност е с 272,9 млрд. щат. долара по-голям от общите военни разходи на следващите четири държави в класирането за 2019 г.: Китай (261 млрд. щат долара), Индия (72,1), Русия (65,1), Саудитска Арабия (61,9). Мощен финансов инструмент за опити по паралели и меридиани да бъде реализирано световно „водачество“, т. е. казано с думи прости – „господство“.

 

Този опит, ако бъде започнат, ще забие последния гвоздей върху ковчега на т. нар. „американско величие“. Фиаското би било необратимо в исторически план.

 

От Славчо Кънчев

Председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

 

 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

или да ни подкрепите ТУК

Оставете коментар

Още
Спомен за Алекс Алексиев: От беден емигрант до върховете на американската политика

Спомен за Алекс Алексиев: От беден емигрант до върховете на американската политика

Анализаторът Алекс Алексиев в неформален разговор за Рейгън, Кисинджър и европейските лидери
Поредният напън за налагане на PAX AMERICANA - Първа част

Поредният напън за налагане на PAX AMERICANA - Първа част

  Това, което една държава определя като жизнените си икономически интереси, не са нещата, които осигуряват живот на гражданите й,…
На кладата! Но първо искаме скалпа му!

На кладата! Но първо искаме скалпа му!

  Всеки може да се ядоса – това е лесно. Но да се ядосаш точно на когото трябва, точно в…